24 oktober 2021

Fanatiek met stoffen naaien? Dat kan niet zonder fournituren!

3 min read
Fournituren

Iedereen die hobbymatig of als professional weleens een textielstuk naait, werkt met een zeker aantal kleine hulpmiddelen die je het naaien makkelijker maken en die het eindresultaat kunnen verfraaien. Zulke kleine, bijkomende benodigdheden worden in de naai wereld fournituren genoemd. Fournituren zijn onder te verdelen in naaigerei en band en garen. Bekende fournituren zijn onder meer garen, spelden en naalden. Hieronder gaan we echter in op andere fournituren, zodat je daar ook kennis mee kunt maken. Biaisband, vingerhoedjes, tornmesjes, kleermakerskrijt en speldenkussens zijn de fournituren die hier aan bod komen. 

Biaisband

Een biaisband is vooral handig om in te zetten op het moment dat je een zoom op een kledingstuk wenst te plaatsen. Groot pluspunt van biaisbanden is dat deze diagonaal geweven zijn en daardoor dus meerekken. Een goed ogende zoom rond bijvoorbeeld openingen in de mouwen of rond de hals is hierdoor eenvoudiger te realiseren. De band is van de buitenkant bovendien nauwelijks zichtbaar.

Fournituren

Vingerhoed

Vingerhoedjes worden al eeuwenlang gebruikt bij de totstandkoming van textielstukken. Daarnaast vormen vingerhoeden een bij veel mensen geliefd souvenir. In souvenirswinkels in talloze toeristenoorden vind je deze dan ook volop. Maar als we het hierbij zouden laten, dan zouden we de hoofdfunctie van de vingerhoed tekort doen. Het is immers de bedoeling dat je deze om je vinger of vingers heen doet op het moment dat je met scherpe naalden aan de slag bent. Dit is enerzijds handig om je huid te beschermen, maar ook kun je hiermee soms makkelijker een naald door een stuk stof heen krijgen.

Tornmesje

Een tornmesje is een mesje met een uiteinde dat iets weg heeft van een vork. Tussen de vorktanden zit evenwel daadwerkelijk een stukje mes. Dit instrument is handig op het moment dat je stiksels wenst los te halen en te verschuiven. Werk je daarbij met een tornmesje met één stompe vorktand, dan voorkom je ook nog eens dat het textielstuk kan beschadigen.

Kleermakerskrijt

Als je aan de slag gaat met (het creëren van) grotere textielstukken, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment het overzicht verliest, of dat je in feite armen en handen tekort komt. In dat geval wordt het pure noodzaak om af en toe markeringen aan te brengen op de stof. Deze markeringen vertellen je bijvoorbeeld waar je moet knippen of hoe een bepaald patroon moet lopen. Let wel: deze markeringen moeten uiteraard makkelijk te verwijderen zijn. Daarom gebruik je als kleermaker uiteraard een speciaal krijtje, waarvan het materiaal later eenvoudig van het textiel te elimineren is. Dit is een truc die overigens al eeuwenlang wordt gebruikt voor het aanbrengen van tijdelijke aanwijzingen op kleding voor of tijdens het naaiproces.

Fournituren

Speldenkussen

Heb je inmiddels een groot aantal verschillende naalden en spelden in huis om te gebruiken voor het creëren van nieuwe textielstukken of het repareren van schade aan stoffen? Dan kan het zijn dat je tijdens het naaien snel het overzicht kwijt raakt en dat je de op dat moment gewenste materialen niet snel kunt vinden. Er is echter een manier waarop je al je spelden en naalden gemakkelijk kunt bewaren en terugvinden: een speldenkussen. Dit is een klein kussentje waarop je je naalden en spelden vast kunt prikken.